Στη Λέσβο
το ελαιοτριβείο, το κτήριο δηλαδή μέσα
στο οποίο γινόταν
με την δύναμη των ανθρώπων ή
των ζώων όλα τα στάδια κατεργασίας
του καρπού της ελιάς μέχρι να παραχθεί
το λάδι, ονομαζόνταν
«μύλος». Ταυτόχρονα μύλος ονομαζόταν
και ο ελαιόμυλος. Το ειδικό μηχάνημα
όπου αλέθονταν οι ελιές και παραγόταν
ο ελαιοπολτός.

Μετά
την άλεση ακολουθούσε το δεύτερο στάδιο
κατεργασίας της ελιάς. Ο ελαιοπολτός
έπρεπε να συμπιεστεί για να βγεί το λάδι
που περιείχε. Η συμπίεση αυτή γινόταν
στο ελαιοπιεστήριο. Το οποίο το ονόμαζαν "πρέσα". Στον μύλο των αδελφών Σαμαραδέλλη
έχουμε ένα κοχλιωτό, χειροκίνητο,
σιδερένιο, τετράστηλο ελαιοπιεστήριο
(φωτ.3). Στο επάνω μέρος
του είναι γραμμένη με ανάγλυφα
γράμματα η φίρμα του εργοστασίου που
το κατασκεύασε καθώς και η πόλη όπου
έδρευε αυτή η φίρμα. Διαβάζουμε λοιπόν
στην πρώτη σειρά ότι είναι κατασκευασμένο
στα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Δ. ΙΣΗΓΟΝΗ, στη δεύτερη
σειρά το αύξοντα αριθμό
παραγωγής του ΑΟΣ 1399, και στην
τρίτη σειρά την πόλη κατασκευής που
είναι η ΣΜΥΡΝΗ.

Όταν
ήταν να «φορτώσουν» την πρέσα ο Ηλίας
τοποθετούσε ένα – ένα τα πανιά δίπλα
της.Τα άνοιγε και ο εργάτης
έριχνε μέσα 4 περίπου οκάδες χαμούρι.
Στη συνέχεια ο Ηλίας έβαζε μέσα το χέρι
του, άπλωνε το χαμούρι και μετά «έστρωνε»
τα πανιά στη μεταλλική λεκάνη της
πρέσας. Με τον ίδιο τρόπο γέμιζαν και
τοποθετούσαν, το ένα επάνω στο άλλο, 40
περίπου πανιά. Με τη βοήθεια
ενός ξύλινου δοκαριού που ονομαζόταν "μανέλα" περιέστρεφαν τον κοχλία. Αυτός
κατεβαίνοντας προς τα κάτω συμπίεζε τα
πανιά με τον ελαιοπολτό και έτσι έτρεχε
το λάδι. Όταν τελείωνε το "πρώτο σφίξιμο» ανέβαιναν και οι δύο επάνω
στην βάση της πρέσας. Ο Ηλίας μπροστά
από την πρέσα και ο εργάτης
από πίσω. Έπρεπε να κάνουν «το πρώτο
νερό». Ο Ηλίας έσπρωχνε δυό-δυό ή τρία
–τρία τα πανιά προς το μέρος του εργάτη.
Αυτός τα έπαιρνε και τα στοίβαζε δίπλα
του. Μετά τα τοποθετούσε πάλι στην λεκάνη
ένα-ένα προσέχοντας ώστε η πλευρά με το
άνοιγμα να ήταν προς το μπροστινό μέρος
της πρέσας. Ο Ηλίας άνοιγε τα πανιά και
έριχνε μέσα ζεστό νερό. Αφού τα τοποθετούσαν όλα ακολουθούσε το
"δεύτερο σφίξιμο". Στη συνέχεια το
«δεύτερο νερό» και το "τρίτο σφίξιμο".

Στο τέλος
της ελαιοκομικής περιόδου, όταν δεν
είχαν να αλέσουν ποια άλλες ελιές,
φόρτωναν τα πανιά και τα τουλούμια στα
μουλάρια και τα πήγαιναν στο Γαβαθά,
όπου τα έπλεναν στη θάλασσα. Η δουλειά
στο μύλο ξεκινούσε στις 6 το πρωί. Το
βράδυ σταματούσαν αφού αλέθονταν όλες
οι ελιές του παραγωγού. Μπορεί να
τελείωναν στις 6 η ώρα το
απόγευμα μπορεί όμως και στις εννιά
το βράδυ. Ο παραγωγός
περίμενε εκεί στο μύλο μέχρι να αλεστούν
όλες οι ελιές του.Οι ελιές που αλέθονταν
σ’αυτό το μύλο προέρχονταν από το Σίγρι
και τις περιοχές Λιώτα, Δελφόνια και
Λάψαρνα. Από τις άλλες περιοχές της
Άντισσας άλεθαν της ελιές σε ελαιοτριβείο
που υπήρχε μέσα στο χωριό. Για αλεστικά
ο παραγωγός δεν έδινε χρήματα αλλά μια
ποσότητα λαδιού.Ο μύλος του Σαμαραδέλλη
ο οποίος λειτούργησε επί 34 χρόνια, από
το 1934 έως το 1968, είναι ο τελευταίος
ζωοκίνητος ελαιόμυλος της Λέσβου.
Τις
πληροφορίες για το μύλο αυτό μου τις
έδωσε ο Κώστας Πατσανάς ο οποίος εργάστηκε
εκεί σαν εργάτης από το 1943 μέχρι το 1960.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου