Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

  Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ
 Στα Δελφόνια της Άντισσας Λέσβου.  

 Στην περιοχή Δελφόνια της Άντισσας Λέσβου υπάρχει ένας μύλος που στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστός σαν του «Βωβού ο μύλος». Ανήκε στον Δημητρό Μαλέλλη ο οποίος ήταν βωβός. Στην περιοχή θυμούνται ακόμα το μύλο αυτό και με το προσωνύμιο «του κτσουμλέλ’». Δηλαδή το κουτσό μυλέλ(ι). Εδώ έχει την έννοια του μικρού μύλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής λειτούργησε μέχρι το 1947 περίπου . Στο μύλο αυτό ο ιδιοκτήτης άλεθε τις δικές του ελιές αλλά και ελιές άλλων παραγωγών της γύρω περιοχής.

Στο σχέδιο1 έχουμε την κάτοψη του κτίσματος σε κλίμακα 1:50. Το εσωτερικό χωρίζετε σε δύο χώρους. Ο ένας καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα και ήταν ο χώρος όπου γινόταν η κατεργασία της ελιάς (φωτ.1). Στον άλλο που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα κατοικούσε ο ιδιοκτήτης του μύλου. Ο Δημητρός δεν είχε δική του οικογένεια.
Στη γωνία που σχηματίζουν ο βόρειος με τον ανατολικό τοίχο είναι εγκατεστημένος ο ελαιόμυλος (φωτ.2). Ένας πολύ χαρακτηριστικός ελαιόμυλος αφού η επιφάνεια άλεσης του δεν είναι ενιαία, αλλά αποτελείται από επτά επίπεδες πέτρες ακανόνιστου σχήματος από ηφαιστειογενές υλικό αρκετά προσεκτικά αρμολογημένες μεταξύ τους. Η κυκλική επιφάνεια που σχηματίζουν έχει διάμετρο 84 εκ. Στο κέντρο ακριβώς, σε μια από τις επτά πέτρες, υπάρχει τρύπα μέσα στην οποία περιστρεφόταν ο κατακόρυφος άξονας του ελαιόμυλου. Γύρω από την επιφάνεια άλεσης υπάρχει χείλος πλάτους 32 εκ. Σχηματίζεται με πέτρες από μαργαϊκό ασβεστόλιθο σχήματος τραπεζοειδούς ή ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου. Είναι τοποθετημένες με κλίση προς το κέντρο έτσι, ώστε να σχηματίζεται ένα είδος λεκάνης. Η θέση του ξύλινου ελαιοπιεστήριου ήταν κοντά στο νότιο τοίχο εκεί όπου σήμερα υπάρχουν τα απομεινάρια του που φαίνονται στη φωτογραφία 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου