Μυλόπετρες τραπέτου στην Ικαρία.
Μυλόπετρες τραπέτου στην Ικαρία
Παλιότερα η εξαγωγή του λαδιού από τον καρπό της ελιάς γινόταν σε τρία διαφορετικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι ελιές συνθλίβονταν και αλέθονταν, ώστε να γίνουν πολτός. Στο δεύτερο στάδιο ο πολτός συμπιεζόταν με διαφόρων τύπων πιεστήρια για την εξαγωγή του χυμού. Στο τρίτο στάδιο διαχωριζόταν το λάδι από τους άλλους χυμούς, τα στερεά κατάλοιπα της σάρκας του καρπού και από το νερό που χρησιμοποιούσαν κατά τη συμπίεση.
Φαίνεται ότι η πιο παλιά μέθοδος ήταν να τοποθετούνται οι ελιές σε λίθινες λεκάνες και να συνθλίβονται με τη βοήθεια ενός μεγάλου κοπάνου. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ησιόδου οι ελιές συνθλίβονταν μέσα σε ξύλινο γουδί με ξύλινο γουδοχέρι. Μια άλλη τεχνική ήταν να τις πατούν με γυμνά πόδια ή φορώντας ξύλινα τσόκαρα, τα οποία ονόμαζαν κρούπεζες(1). Μια άλλη απλή μέθοδος σύνθλιψης στην αρχαιότητα ήταν να απλώνουν τον καρπό επάνω σε μια επίπεδη λίθινη επιφάνεια και κατόπιν να κυλούν επάνω του μια μεγάλη κυλινδρική πέτρα (2).Τέτοιες πρωτόγονες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν στη Β. Αφρική (Αλγερία, Τυνησία), στην Κύπρο (3) και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα μάλιστα σε περιοχές με μικρή ελαιοπαραγωγή τέτοια πρωτόγονα λιοτρίβια εγκαταλείφθηκαν οριστικά στις αρχές του 20ου αιώνα. Σταθμό στη κατεργασία της ελιάς αποτέλεσε η χρησιμοποίηση κυκλικών λεκανών μέσα στις οποίες περιστρέφονταν μυλόπετρες. Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η δύναμη των ζώων στη πολτοποίηση του καρπού της ελιάς. Λεπτομερή περιγραφή των ελαιομύλων αυτών έχουμε από Λατίνους συγγραφείς, κυρίως από τους Κάτωνα και Κολουμέλλα. Και οι δύο αναφέρουν κυρίως δύο τύπους. Το τραπέτο και τον mola olearia.
Το τραπέτο (φωτ.1) (4) αποτελείται από μια κυκλική λεκάνη με κοίλα τα εσωτερικά της τοιχώματα. Στο κέντρο τους υπάρχει κυλινδρική στήλη. Στο εσωτερικό τους περιστρέφονταν δυο μυλόπετρες φακοειδούς σχήματος, η επίπεδη επιφάνεια των οποίων ήταν στραμμένη προς την κυλινδρική στήλη, ενώ η κυρτή προς τα τοιχώματα της λεκάνης.
φωτ. 1 |
φωτ. 2 |
φωτ. 3 |
1 Σαρακωμένος Σ. Διομήδης , Η Ελληνική ελαία, τόμος δεύτερος, Αθήνα 1930, σελ. 70.
2 Forbes R H.- Foxhall L., The queen of all trees, 1978,σελ. 39.
3 S. Hadjisavvas, Olive Oil Processing in Cyprus from the Bronze Age to the Byzantine Period, Nicocia 1992, σελ.7.
4Βρίσκεται στο μουσείο λαδιού στην πόλη La Muela της Ισπανίας.
5 Plinious, Naturalis Historiae, English translation by H. Rachman, 1949-1963.
6 S. Hadjisavvas, σελ.10.
7 Π. Αδάμ-Βελένη –Μαγκαφά Μ., Αρχαίο ελαιοτριβείο στα Βρασνά νομού Θεσσαλονίκης, Ελιά και Λάδι, Δ' τριήμερο εργασίας, Καλαμάτα 7-9 Μαΐου 1993, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, σελ. 97.
8 Αλέξανδρος Κιουρέλλης, Η τεχνολογία παραγωγής ελαιολάδου στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα., Μυτιλήνη 2005, σελ. 39.
9 S. Hadjisavvas, σελ.10.
10 Αλέξανδρος Κιουρέλλης-Στρατής Κιουρέλλης, Οι ελαιόμυλοι στη Λέσβο, Μυτιλήνη 2008,σελ. 18.
11 Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Η ιστορία της γέρικης ελιάς και οι περιπέτειες του λαδιού, σελ. 30 και 31., Δέσποινα Χατζή-Βαλιάνου, Ελαιοκαλλιέργεια και ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη κατά την Μινωική και έως την πρωτοβυζαντινή εποχή, Ελαιοσοδεία-μελέτες για τον πολιτισμό της ελιάς, Δημοσιεύματα του κέντρου ερεύνης της Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 2004, σελ. 93.
12Αλέξανδρος Κιουρέλλης, Τα λουτρουβειά της Χίου, Μυτιλήνη 2012, σελ. 21.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου